Een dag in het leven van een QA Engineer

Een dag in het leven van een QA Engineer

Onze mensen vertellen

In dit blog vertellen medewerkers van Garansys hoe hun werkdag er uitziet. Van .NET developers en testers tot business en accountmanagers. Ben je benieuwd wat zij voor werkzaamheden doen? Neem een kijkje in het dagelijks leven van deze medewerkers.

Vandaag is Siska Driegen, Quality Assurance (QA) Engineer, aan de beurt.

Applicaties testen

Een werkweek is voor Siska heel veelzijdig. “Ik test software applicaties binnen een project van één van onze klanten. Ik ben hier samen met een collega verantwoordelijk voor de testen. Testen worden automatisch gedaan en daarnaast ondersteund door handmatige testen. Om een goede testdekking te krijgen automatiseren we diverse testen en doen we dit onder andere met specflow. Het schrijven van deze specflow-scenario’s doe ik samen met een developer. Als ik ergens tegenaan loop of hulp nodig heb, kijkt de andere tester of een developer met mij mee. Omdat het een hoog configurabel systeem is waar ik op test, moet ik goed nadenken of ik alle testcases hebt afgedekt die zouden kunnen voorkomen met verschillende configuraties ”.

 

Toekomstplannen

Ze werkt nu meer dan twee jaar bij Garansys. “We zijn bij Garansys continu in beweging. Op dit moment volg ik de opleiding Software Engineering. Op deze manier draag ik bij aan de ontwikkeling van de QA-tak binnen Garansys. Er is een toekomstvisie waarin het automatiseren van testen centraal staat. Het beheer van applicaties wordt daardoor overzichtelijker en efficiënter. We kunnen op die manier ook tijdens het maken van een applicatie sneller testen, wat weer invloed heeft op de sprints. Doordat ik deze opleiding volg, kan ik straks op hetzelfde technische niveau meepraten en -denken met de developers en zelf de automatische testen opzetten”. 

Voor Siska is humor één van de belangrijkste dingen in haar werk. Zo gaf zij onlangs de jonge developers op de werkvloer een rubberen badeendje. Ze vertelt: “Een developer liep onlangs vast in zijn code en begon hardop tegen mij te praten. Toen ik vroeg waarom hij dat deed, gaf hij aan dat het dan begrijpelijk werd door het hardop uit te spreken. Daar moest ik wat mee! Ik kocht badeendjes en deelde ze uit, onder het motto: “When you’re stuck, talk to the duck!”.

 

Kwaliteit waarborgen

“We zorgen er samen met het hele team voor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd. Mijn job als tester is om te kijken hoe de functionaliteit zich in de praktijk gedraagt en daarmee willen we een juiste werking borgen voor de eindgebruiker. Om dit te kunnen doen werk ik ook veel samen met de andere tester en de developers. We testen soms samen met een developer in het kader van ‘Four Eye Principle’. Dit gebeurt als de test alleen uitgevoerd kan worden door iets aan te passen in de code. Ook hebben we met hulp van de developers een smoketest kunnen maken. Elke keer dat er een update naar de omgeving gaat, checkt deze automatisch of alle connecties aanstaan. Dit zorgt er allemaal voor dat we de kans minimaliseren om iets over het hoofd te zien. Daarmee zorgen we ervoor dat de applicaties zo robuust mogelijk opgeleverd kunnen worden”.

 

Stabiliteit en uitdaging

“Wat ik zo fijn vind aan werken bij Garansys is dat we projectmatig werken voor een klant. We werken vanaf kantoor of vanuit huis met het team en af en toe een dag bij een klant, wat ik prettig vind. De stabiliteit van een vaste werkplek is voor mij heel waardevol. Daarnaast kan ik hier echt 100% mezelf zijn, je wordt gewaardeerd en er wordt naar je geluisterd. Aspecten die voor mij heel belangrijk zijn in een werkgever. Ik word uitgedaagd om zelf veranderingen teweeg te brengen. Daarmee ben je medeverantwoordelijk voor het inrichten van je eigen functie. Het is leuk om daar een onderdeel van te zijn”.  

 

Meer weten over werken bij Garansys of Siska’s nieuwe collega worden? Klik dan hieronder op de link Werken bij Garansys.

Werken bij Garansys