Een dag in het leven van een Business Analist / Scrum Master

Een dag in het leven van een Business Analist / Scrum Master

Onze mensen vertellen

In dit blog vertellen medewerkers van Garansys hoe hun werkdag er uitziet. Van .NET developers en testers tot business en accountmanagers. Ben je benieuwd wat zij voor werkzaamheden doen? Neem een kijkje in het dagelijks leven van deze medewerkers.

Vandaag is Business Analist en Scrum Master, Alexander Vermeulen aan de beurt.

Alexander werkt maar liefst 28 jaar bij Caesar en is sinds de start in 2009 betrokken bij Garansys. Hier is hij een groot deel van zijn werkweek Business Analist en Scrum Master op een groot project bij de overheid. Daarnaast werkt hij ook nog aan wat kleinere projecten voor Garansys. Dit zorgt ervoor dat hij rekening moet houden met twee agenda’s: die van zijn klant en die bij Garansys. Hij neemt je vandaag mee in een dag uit zijn leven, waarin hij vertelt wat hij zoal doet op een werkdag.

Zo’n drie dagen per week werk ik vanuit het kantoor van onze klant, ons eigen kantoor of van één van onze partners en meestal werk ik twee dagen per week thuis. Vandaag werk ik vanuit huis, dus ik had geen reistijd en kan meteen aan de slag. Ik start om 08.30 uur waarbij ik wat mailtjes beantwoord en mijn agenda even doorneem.

Om 09.00 uur start ik met collega’s de daily standup van het renovatieproject voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. We verwachten vandaag elf mensen in de standup, een groot team! Telkens een uitdaging om de daily waardevol te laten zijn voor iedereen en binnen een kwartier weer af te ronden. Toch lukt het telkens weer! Het is altijd fijn om de dag weer goed kunt aftrappen samen.

 

Direct na de standup heb ik om 09.15 uur een Refinement sessie met het Renovatieteam. Samen met de architect en de product owner hebben we een feature uitgewerkt voor het importeren van informatie in het systeem. Voor deze PBI’s (Product Backlog Item) heb ik de front-end en de back-end ontworpen. Het ontwerpen van functionaliteit die de gebruikers echt helpt en ondersteunt, dat vind ik het allerleukste van mijn job. Deze functionaliteit heb ik dan ook al doorgesproken met de Functioneel Applicatiebeheerders, omdat het belangrijk is dat zij er goed mee kunnen werken.

 

In de refinement sessie draag ik eerst over wat het doel van deze functionaliteit is. Daarna nemen we de UI flow door die ik in Figma heb gemaakt en licht ik elke stap toe zoals dat beschreven staat in het proces flow die ik in Enterprise Architect heb vastgelegd. Na het aanscherpen van het ontwerp op basis van de ontvangen feedback, checken we de Definition of Ready. Doel helder? Check. Testbaar? Check. Onafhankelijk te maken? We noteren een afhankelijkheid van een andere User Story. Acceptatiecriteria helder en compleet? Check! Met Planning Poker schat het team vervolgens in hoeveel werk het is om dit te realiseren. De uitkomst noteer ik bij de PBI.

 

Om 10.30 uur heb ik een meeting met Monique, marketeer van Caesar Groep. Zij helpt me vandaag op weg om blogs te schrijven voor onze website, zoals deze. ;-) Caesar is een fijn bedrijf om voor te werken, het is niet voor niets dat ik er al 28 jaar werk. Ik heb door die jaren heen zoveel verschillend werk kunnen doen voor onderdelen van Caesar en voor onze klanten. Bij de kennismaking met Monique komt dat ook weer even naar voren, toch bijzonder dat ik het na zo’n lange tijd nog steeds naar mijn zin heb. En toch, voor mij is dat niet zo bijzonder; want mijn collega’s en de organisatie samen, maken de sfeer. Zo geeft ook Monique mij weer heel nieuwe ideeën en ik word gemotiveerd om weer eens een blog te schrijven.

 

Een developer belt mij om 11.00 uur op via Teams. Het blijkt dat er, tijdens de ontwikkeling van een User Story, vragen zijn ontstaan. Hij had al met de tester overlegd en ze hebben twee opties bedacht die we samen doornemen. We kiezen de beste optie en ik leg dat vast in de User Story. De keuze leidt er wel toe dat ik voor een andere User Story ook een wijziging moet gaan aanbrengen. Omdat ik nog even tijd heb, start ik direct Enterprise Architect op, zodat het ontwerp meteen weer correct vastligt.

 

Om 11.30 uur neem ik alvast lunchpauze omdat ik om 12.00 uur een sessie heb met de NEN werkgroep. Garansys is partner van in een initiatief waarmee we een bijdrage willen leveren aan de professionalisering van het werken in IT in Nederland. NEN is het Nederlandse Normen instituut, samen met zo’n dertig andere bedrijven schrijven we een NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) hoe je Agile Teams kunt meten en daarop contracten kunt afspreken. Garansys werkt sinds het begin met Agile/Scrum en doen al onze opdrachten gebaseerd op output-based contracting. Onze know-how en ervaring delen we graag. Er zijn acht andere enthousiastelingen in de sessie. Samen nemen we de feedback op een stuk door en nemen beslissingen hoe de tekst in het eindproduct het beste verwoord kan worden.

Ik bel om 13.30 uur een nieuwe tester uit ons team. Als Scrum Master ben ik namens de partners ook verantwoordelijk voor de mensen in het team. Wij zijn namelijk niet zomaar een aantal los ingehuurde mensen die door de klant bij elkaar zijn gezet. Wij zijn als team ingehuurd om een klus te klaren. Naast de gezamenlijke sessies voer ik ook een-op-een gesprekken met alle teamleden. Ik probeer daarnaast altijd mogelijkheden te vinden binnen het team en project zodat de mensen hun eigen ambities kunnen waarmaken. Gelukkig merk ik dat onze nieuwe tester het prima naar zijn zin heeft.

 

Iedere woensdagmiddag heb ik om 14.30 uur een overleg met het kernteam van ons renovatieproject. Samen met de lead developer en de lead QA nemen we de opmerkelijke zaken in- en rondom het project door. Regelmatig overleggen we samen hoe we afstemming zoeken met andere teams van de klant, zodat we elkaar ook helpen om ons te ontwikkelen. Er is afstemming nodig over branching en het uitrollen van versies in de OTAP-straat. Samen bepalen we wat het beste is voor ons en de klant waarbij we rekening houden met de belangen van andere teams.

 

Na een korte break, ga ik om 15.00 uur verder met het ontwerpen van de import functionaliteit. Het systeem dat we aan het maken zijn, is in hoge mate configureerbaar. We hebben ervoor gekozen om het beheren van de configuratie in een PowerApps systeem te ontwikkelen. Die configuratie gegevens moeten in onze applicatie opgenomen worden. Het ontwerp moet secure gebeuren, de configuratie is namelijk het hart van het systeem. Als daar een fout in zit, kunnen processen verkeerd uitgevoerd worden en dat heeft grote gevolgen. Om de import veilig te laten gebeuren ontwerp ik diverse validatieslagen en hou ik rekening met het worst-case scenario. Het ontwerp leg ik vast in Enterprise Architect, omdat dit de standaard is bij deze klant. Daarnaast beschrijf ik in User Stories hoe de gehele functionaliteit in delen ontwikkeld kan worden.

Aan het eind van de middag heb ik om 16.30 uur nog een meeting met de werkgroep Telrichtlijnen van Nesma. Nesma is een vereniging die zich richt op het meetbaar maken van softwareontwikkeling. Ik help mee om het belangrijkste product van de vereniging in stand te houden, namelijk de Functiepuntanalyse methode (FPA). Deze methode maakt het mogelijk om te bepalen hoeveel functionaliteit een (te ontwikkelen) systeem heeft.

 

De via Nesma FPA verkregen omvang van een systeem heeft functiepunten, die weer in allerlei metrics gebruikt kunnen worden. Onder andere voor het meten van Agile Teams en het maken van afspraken over de resultaten van het team. Zo weet ik altijd precies hoeveel uur mijn team gemiddeld nodig heeft om één functiepunt te maken. Daarmee weet ik ook hoeveel functionaliteit het team per sprint ongeveer oplevert, iets wat onze klanten zeer waarderen. Samen met de andere leden van de werkgroep zijn we een vereenvoudigde methode aan het beschrijven zodat we onze aanpak nog toegankelijker maken. Ons streven is dat we iedereen binnen een halve dag deze aanpak moeten kunnen leren. Deze vernieuwde methode noemen we Easy Function Points; precies, het wordt heel eenvoudig.

 

Morgen werk ik samen met het team op locatie bij de klant. Gelukkig heb ik dan geen meetings, dus kan ik me volledig focussen op het uitwerken van een aantal nieuwe ontwerpen. Als ik aan het eind van de middag mijn computer uitzet, kijk ik terug op een mooie productieve werkdag. Ja het waren veel meetings vandaag. Fijn wel zo’n thuiswerkdag! Met een reistijd van maar 5 seconden de trap af en ik ben weer ‘thuis’. 😃

 

Meer weten over werken bij Garansys of Alexanders nieuwe collega worden? Klik dan hieronder op de link Werken bij Garansys.

Werken bij Garansys