Algemeen
Standaard- vs. Maatwerksoftware
Wat is de beste keuze voor jouw organisatie?
Wanneer je je aan het oriënteren bent op software kom je al vrij snel voor de keuze te staan: kies ik voor standaard- of maatwerksoftware? Is dit herkenbaar voor jou? Dan moet je dit artikel zeker verder lezen. Een eenduidig antwoord op deze vraag is lastig te geven. Dit omdat het van veel factoren afhankelijk is. Ook zou een combinatie van beide (hybride) een goede oplossing kunnen zijn. Wij geven je graag alle ins- en outs die je een eind op weg helpen om een keuze te maken voor jouw organisatie.
Wat is standaard software?
Standaard is een kant-en-klare softwareoplossing waarbij alle bedrijfs- en logistieke processen met standaard software worden ondersteund. Deze software is reeds ontwikkeld en inzetbaar door verschillende organisaties. De standaard software bevat diverse functionaliteiten welke je kunt gebruiken. Je kan geen functionaliteiten uitbreiden om beter op je bedrijf aan te laten sluiten. Je zal daarom vaak jouw processen aan de software moeten aanpassen. Maar wat zijn nu de daadwerkelijke voor- en nadelen? We nemen je mee.
De voordelen van standaard softwarepakketten
- Geen doorlooptijd van ontwikkelingen. Het softwarepakket is al klaar en moet alleen nog geïmplementeerd en geconfigureerd worden.
- Doordat meerdere bedrijven gebruik maken van dezelfde software worden eventuele onregelmatigheden relatief snel ontdekt.
- De software is over het algemeen veilig afhankelijk van of patches voor security leaks kosteloos beschikbaar worden gesteld en of deze geïnstalleerd worden door de organisatie.
- Doordat de aanbieder veel klanten tegelijk bedient zijn er relatief vaak software-updates. De afnemer wordt hiervan veelal vooraf van op de hoogte gesteld.
- Het implementeren van de software is vaak relatief eenvoudig. De software hoeft alleen maar geïnstalleerd en geconfigureerd worden.
De nadelen van standaard softwarepakketten
- Doordat de software gemaakt is voor verschillende bedrijven moet jouw organisatie zich aanpassen aan de software en niet andersom.
- De software is gebouwd om een bepaalde taak of afdeling te ondersteunen. Binnen organisaties zijn daarom vaak meerdere softwarepakketten nodig voor verschillende taken. Alles wat buiten deze softwarepakketten valt wordt vaak vervat in Excel sheets.
- De aanbieder van de software heeft controle over het update-proces van de software. Het kan dus zo zijn dat de software er anders uitziet na een update, en je je werkprocessen moet aanpassen.
Wat is maatwerksoftware?
Nu we weten wat de voor- en nadelen zijn van standaard software, gaan we verder inzoomen op maatwerksoftware. Maatwerksoftware is een volledig op maat gemaakte softwareoplossing die geprogrammeerd is om aan een specifieke behoefte te kunnen voldoen. Hierdoor is dus echt alles mogelijk. De software is compleet afgestemd op jouw organisatie en bedrijfsprocessen. Je hebt hiermee volledige vrijheid in het ontwikkelen van de perfecte oplossing. Uiteraard heeft ook maatwerksoftware zijn voor – en nadelen. Wat deze precies zijn vertellen we je graag.
De voordelen van maatwerk software
Maatwerk software wordt specifiek gemaakt voor de klant. Daarom sluit deze software naadloos aan bij de bedrijfsprocessen van de klant.
- Maatwerk software groeit met de klant mee en zorgt ervoor dat groei-ambities niet belemmerd worden door software maar deze juist versterkt...
- Bij maatwerk software is er veel contact met de ontwikkelaars van de software. Deze ontwikkelaars kennen het bedrijf van de klant goed en zorgen ervoor dat de software geheel aansluit op de organisatie die de software afneemt.
- Vooraf exact duidelijk wat de kosten zijn van de ontwikkeling en het in gebruik nemen van maatwerk software.
- Gunstige TCO, Software op maat heeft bijvoorbeeld als voordeel dat er geen kosten per gebruiker in rekening worden gebracht of extra kosten voor het gebruik van de software.
De nadelen van maatwerk software
- Het implementeren van maatwerksoftware kost in sommige gevallen meer tijd dan het implementeren van standaard software. Dat komt met name doordat maatwerksoftware jouw bedrijfsprocessen volledig ondersteund en daarom kan dit proces vrij intensief zijn.
- Bij het kiezen voor maatwerk software bestaat het risico dat de scope tijdens het proces ruimer wordt. Het is een joint-effort om binnen de kaders te blijven. Zo voorkom je onnodig lange ontwikkeltrajecten en is een terugverdientijd van maximaal 12 maanden zeker haalbaar.
Voorbeelden van maatwerk software:
- Een maatwerk ERP pakket
- Een klantportaal
- Een app voor de buitendienst
- Magazijnsoftware
- Koppelen van systemen
De keuze is dus niet altijd eenduidig of makkelijk te maken. Daarom is een goede analyse van jouw organisatie en processen van belang alvorens je je verder gaat verdiepen. Maar met deze voor- en nadelen in het achterhoofd heb je al wel vrij snel een goede richting. Je kunt dan natuurlijk altijd vrijblijvend in gesprek gaan met een specialistische IT-organisatie die jou verder kan helpen. Onze overtuiging is dan ook: standaard waar kan, maatwerk waar het moet.
Conclusie
Over ons
Garansys levert de IT-oplossing op maat (binnen Microsoft stack). Hoogwaardige software compleet van A tot Z, gerealiseerd via een gestructureerd IT-project. Samen met jouw organisatie implementeren we deze oplossing. Standaard waar het kan, maatwerk waar het moet. Daarna beheren we de IT-oplossing op basis van en de preventie van fouten: duurzaamheid is belangrijk.
Meer weten? Neem contact op.
Michiel Leenaers
Business Development
06-14688177
m.leenaers@garansys.nl