
Algemeen
Is jouw IT-landschap voorbereid voor Agentic AI?
In een wereld waar AI-innovaties elkaar in razend tempo opvolgen, deed Microsoft-CEO Satya Nadella onlangs een opmerkelijke uitspraak. SaaS-software zoals we die vandaag kennen, zou kunnen 'instorten' in het aankomende tijdperk van AI-agents. Een gewaagde voorspelling die veel stof deed opwaaien. Maar wat betekent dit precies voor de toekomst van software, en belangrijker nog: voor jouw IT-landschap?
Tekst: Barend Emmerzaal.
De paradigmaverschuiving in SaaS
Wat Satya Nadella bedoelt is dit: SaaS-applicaties zijn in essentie niets meer dan databases met CRUD-operaties. CRUD staat voor Create, Read, Update, Delete. Dit zijn de acties die je kunt uitvoeren op een database: informatie ophalen, toevoegen, bewerken of verwijderen. Daarbovenop hebben we mooie grafische gebruikersinterfaces (GUI's) gebouwd en business logica rond die informatie toegevoegd.
Met de komst van AI-agents, en specifiek generatieve AI, voorspelt Nadella dat interactie zal plaatsvinden via deze AI-agents en dat daar de business logica naartoe zal verschuiven. SaaS-applicaties worden daarmee niets meer dan databases met API's.
Op het eerste gezicht klinkt dit misschien als een overdreven voorspelling. Maar mijn persoonlijke ervaring met AI-integratie liet me zien dat er een kern van waarheid in zit. En dat dit impact gaat hebben op het IT-landschap van organisaties.
Mijn eigen AI-openbaring: van todo-app naar slimme assistent
In de afgelopen maanden heb ik met generatieve AI mijn eigen todo-webapplicatie Bucketlist gebouwd. Daar heb ik vervolgens meer intelligentie aan toegevoegd door AI toe te voegen. Dit stelt mij nu in staat om op basis van de informatie van mijn taken (zoals taak naam, beschrijving, prioriteit, complexiteit, tags, verloopdatum, etc.) onder andere de volgende acties door AI uit te laten voeren:
- Aanmaken van taken in bulk, bijvoorbeeld voor een initiële setup van taken voor een project;
- Automatisch inplannen van taken op basis van alle context. AI bepaalt dus wat ik wanneer moet doen;
- Analyseren van mijn productiviteit en suggesties doen voor het optimaliseren van mijn workflow.
Dit alles gebeurt echter nog steeds vanuit mijn applicatie met een grafische gebruikersinterface. Hoe zit het dan met Nadella’s standpunt?
Taakmanagement vanuit ChatGPT
ChatGPT heeft de mogelijkheid om custom GPT’s te maken. Dit zijn als het ware kleine versies van ChatGPT die geconfigureerd zijn voor een specifiek doel of functie. Denk aan het schrijven van een blog of het analyseren van een offerte.
Aan een custom GPT kan je echter ook zogenaamde acties hangen. Denk aan “zoek dit op in systeem Y” of “maak dit aan”. Dit zijn over het algemeen integraties met andere systemen via API’s. API staat voor Application Programming Interface en is een technische manier om twee systemen met elkaar te laten praten. In het geval van mijn todo-applicatie is dat bijvoorbeeld het aanmaken van een taak of het ophalen van productiviteitsdata.
This is where the magic happens
Terwijl ik mijn eerste actie aan mijn custom GPT voor Bucketllist toevoegde drong het ineens tot mij door. Als ik alle nodige acties ondersteun zoals de CRUD-operaties, kan ik alles vanuit ChatGPT doen. En ik heb daar ineens veel meer intelligentie tot mijn beschikking zonder complexe AI-integraties in mijn applicatie te bouwen. Ik kan nu vanuit een ogenschijnlijk simpele gebruikersinterface, namelijk een tekstveld voor prompts, de volgende taken uitvoeren:
- Laten beredeneren welke taken nodig zijn om een bepaald doel te bereiken en deze automatisch laten aanmaken;
- Taken logisch laten groeperen en categoriseren en dit automatisch door AI laten beheren;
- Op allerlei manieren taken ophalen en door AI opnieuw laten inplannen;
- Assessments laten doen op mijn productiviteit en automatisch laten omzetten in of nieuwe taken, categorieën en/of opnieuw inplannen.
Voor ik het door had verliep mijn taakbeheer via ChatGPT en combineer ik een database met informatie, een API en AI-intelligentie om mijn werk efficiënter en effectiever te maken. En dat allemaal via één simpel tekstveld voor het invoeren van prompts en opdrachten. Mijn eigen grafische gebruikersinterface is een stuk minder relevant.
En dit is precies wat Nadella bedoelde. SaaS-applicaties transformeren de komende jaren langzaam naar databases met API’s en alle slimme logica en intelligentie vindt binnen de generatieve AI-modellen plaats.
Hierdoor krijg je als gebruiker veel meer creativiteit en intelligentie tot je beschikking. Bovendien kan het in sommige use cases enorme tijdswinst opleveren.
Gebruiken we dan nooit meer een grafische gebruikersinterface?
Het antwoord daarop is nee. Ik verwacht dat we voorlopig voor de meeste taken gewoon de normale applicaties met grafische gebruikersinterface gebruiken. De adoptie van nieuwe technologie en inslijten van nieuwe patronen kost altijd veel tijd. Dat is inherent aan ons mens-zijn. Aandacht voor User Experience design blijft cruciaal. Ik ben wellicht een uitzondering maar gebruik zelf ook nog steeds af en toe mijn grafische gebruikersinterface voor taakbeheer.
Ik verwacht echter wel dat we heel snel meer logica naar AI-modellen gaan verschuiven. En dat het prompt-tekstveld een prominentere rol krijgt in de gebruikersinteractie. Conversational UI wordt al jaren als designtrend bestempeld maar gaat nu versneld een standaard worden.
Wat betekent dit dan voor je IT-landschap?
Het kunnen bieden van snelle, creatieve en krachtige AI-assistenten die als (semi) AI-agenten werk uit handen kunnen nemen, vereist dat je volledig API-gedreven gaat kijken naar je IT-landschap. Binnen het vakgebied Digital Experience Platform en Digital Customer Experience spreken we al jaren over de zogenaamde MACH-architectuur. Heel simpel gezegd komt dit op hetzelfde neer, namelijk kleine specifieke oplossingen die je via API’s met elkaar integreert en samen laat werken.
Deze architectuur principes zijn nu ook cruciaal geworden voor de adoptie van AI-toepassingen binnen je organisatie. Ik heb het dan niet over het gebruik van standaard ChatGPT, Gemini of Claude abonnementen, maar over specifieke maatwerk oplossingen die gebruik moeten maken van je data en AI. Daarvoor moet je zorgen dat je systemen via API’s te integreren zijn.

Meer inspiratie?
Neem contact met ons op.
Michiel Leenaers
Business Development
0614688177
m.leenaers@garansys.nl