Gaan AI-agents je organisatie veranderen?

Technologie

Gaan AI-agents je organisatie veranderen?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. AI-agents of Agentic AI. Het zou de trend van 2025 moeten zijn. Het is het nieuwste buzzword in de wereld van Artificial Intelligence en wordt in een adem genoemd met generative AI. Maar wat is het precies? En wat moet jouw organisatie ermee?

Tekst geschreven door Barend Emmerzaal.

Wat is Agentic AI?

Er worden verschillende definities en kenmerken van Agentic AI gehanteerd, maar ze delen een aantal gemeenschappelijke kernprincipes. Agentic AI verwijst naar kunstmatige intelligentie die autonoom kan opereren, beslissingen kan nemen en acties kan uitvoeren om specifieke doelen te bereiken zonder menselijke tussenkomst. Het onderscheidt zich van traditionele AI door het vermogen om te leren, aan te passen en complexe taken zelfstandig uit te voeren.

 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Agentic AI?

  1. Autonomie: Het vermogen om onafhankelijk te handelen zonder constante menselijke supervisie.
  2. Doelgerichtheid: Het vermogen om doelen te stellen en na te streven door complexe taken op te splitsen in beheersbare stappen.
  3. Adaptief leren: Gebruik van machine learning en reinforcement learning om prestaties te verbeteren en zich aan te passen aan nieuwe situaties.
  4. Geavanceerd redeneren: Analyse van situaties, afwegen van opties en bepalen van de beste acties.
  5. Contextbewustzijn: Interpretatie van contextuele signalen zoals tijd, locatie en gebruikersvoorkeuren om beslissingen te nemen die aansluiten bij de situatie.
  6. Proactiviteit: In plaats van reactief gedrag kan Agentic AI proactief suggesties doen of acties ondernemen voordat een probleem ontstaat.
Pexels Bertellifotografia 16094040

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een AI-agent zou een schadeclaim behandelaar kunnen zijn. Stel je een verzekeraar voor waarbij een verzekerde een claim online indient. De AI-agent pakt deze op en analyseert de claim. Hij kan niet helemaal met 100% zekerheid zeggen of er uitgekeerd mag worden en schrijft daarom zelf een extra stukje code om samen met historische data uit het datawarehouse diepere analyses te kunnen maken. Vervolgens wijst hij de claim af. De verzekerde maakt hier bezwaar tegen en levert uitgebreide documentatie aan. De AI-agent neemt deze in behandeling en analyseert het geheel. Hij besluit zelf een andere AI-agent in te schakelen die getraind is op jurisprudentie. 

Je ziet in dit voorbeeld geen tussenkomst meer van de mens. De AI-agent bepaalt zelf of hij onderzoek moet doen, code moet schrijven voor maatwerk-analyses of andere agents moet inschakelen. 

Op dit moment is de technologie nog niet zover dat dit voorbeeld volledig 100% veilig en betrouwbaar ingericht kan worden. De grote AI-bedrijven zoals OpenAI en Anthropic werken hier echter wel naartoe.

Hoe volwassen is Agentic AI?

Op dit moment staat Agentic AI nog in de kinderschoenen. Er zijn bedrijven die claimen AI-agents "aan het werk" te hebben of AI-agents leveren. Het is nog maar de vraag of deze voldoen aan de gemeenschappelijke kenmerken. Vaak zie je dat er nog steeds een menselijke tussenstap is ingebouwd en dat het vooral over automatiseren gaat. De term AI-agent wordt op dit moment vooral vanuit marketing gebruikt om interesse te wekken.

Betekent dit dat we AI-agents maar moeten vermijden?

Absoluut niet. Als het je organisatie helpt bepaalde doelstellingen te behalen kan je er nooit tegen zijn. Het kan enorm veel tijd en kosten besparen, foutmarges drastisch verlagen of de klantbeleving verbeteren. Hoewel volledige autonomie nog toekomstmuziek is, biedt de huidige technologie al waardevolle toepassingen.

Wat kan je momenteel met AI-agents?

De kracht van met name generatieve AI ligt in het beter kunnen verwerken van natuurlijke taal, wat nieuwe automatiseringsmogelijkheden biedt. Denk aan AI-agents die geautomatiseerd conceptrapporten schrijven op basis van ongestructureerde data. Of systemen die op basis van context automatisch taken opnieuw inplannen voor een project. Ook kunnen AI-tools helpen bij het analyseren van klantgesprekken en het genereren van gepersonaliseerde antwoorden. De use cases zijn legio en groeien met de dag.

Conclusie

We zijn nog niet in de Agentic AI wereld beland waar stukjes software autonoom besluiten nemen, doelgericht werken en zelf vervolgacties bepalen. Wel is generatieve AI enorm krachtig aan het worden en kan het heel veel toegevoegde waarde bieden aan het optimaliseren en/of automatiseren van je bedrijfsprocessen. 

Belangrijk hierbij is goed na te denken over de doelstellingen waaraan het bijdraagt en hoe je het effect van deze technologie meetbaar maakt. Begin klein, toon de toegevoegde waarde aan en schaal dan op.

Rlxgaransys 2 0057 Michiel

Meer inspiratie?
Neem contact met ons op.

Michiel Leenaers

Business Development
0614688177
m.leenaers@garansys.nl