Waarom een ERP-implementatie voor de scheepsbouw en maritieme sector?

Maritiem

Waarom een ERP-implementatie voor de scheepsbouw en maritieme sector?

Binnen de Scheepsbouw en Maritieme sector is de krapte voelbaar.

Daarom zien wij vanuit Garansys steeds meer digitale uitdagingen ontstaan. Bedrijven hebben steeds meer behoefte om uitvoerend werk te vervangen door ‘slimme digitale processen’. Ook zal door de complexer wordende technologie op schepen de komende jaren de eisen en kwalificaties voor personeel verder toenemen. Deze verhouding verandert mede door digitalisering. De wal-activiteiten zoals scheepsregistratie gaan steeds makkelijker en sneller verlopen, waardoor er minder personeel op rederijkantoren nodig is. Deze ontwikkeling maakt dat ERP (Enterprise Resource Planning) steeds belangrijker wordt voor maritieme bedrijven. Maar waarom is dit precies? Welke kernfuncties binnen de maritieme dienstverlening kunnen met een ERP worden geoptimaliseerd? Dit delen we met je in onderstaand artikel.

Verslimmen

De krapte op de arbeidsmark en de toename van eisen en kwalificaties maken dat er de komende jaren een verschuiving zal plaatsvinden als het gaat om de inzetbaarheid van personeel. Minder uitvoerend en meer monitoren en managen is de trend die wij terugzien in de sector. Dit betekent wel dat er processen georganiseerd moeten worden om de inzet van personeel te veranderen of te 'verslimmen'.

 

Simpele taken worden vervangen

We zien bij onze opdrachtgevers een duidelijke beweging waarin administratief personeel grotere toegevoegde waarde krijgt doordat simpele taken worden vervangen in digitale transformaties. Denk aan het ontwikkelen van digitale klantomgevingen voor het bestellen van producten en/of diensten of denk aan software dashboards waarmee processen inzichtelijk worden gemaakt en worden geautomatiseerd. Hierdoor kan bestaand personeel juist de service verlenen die klanten in de maritieme sector verwachten. Dit terwijl processen die voorheen analoog waren steeds meer digitaal geautomatiseerd verlopen. Deze trend verlicht de druk op (maritieme) organisaties om nieuw talent aan te trekken en zorgt ervoor dat personeel zich echt kan focussen op klantbeheer.

 

Waarom ERP belangrijk is in de maritieme sector

Hoewel er geen complete softwareoplossing bestaat voor elk bedrijfsproces in elke sector, biedt ERP-technologie steeds meer functionaliteiten waarmee jij je processen kunt samenbrengen. Nadat je processen, systemen en data verbonden zijn, krijg je sneller informatie en het aanpassingsvermogen dat je nodig hebt om je processen te optimaliseren. Een ERP-implementatie in de maritieme sector kan verschillende voordelen bieden, zoals:

 

  1. Verbeterde efficiëntie: Een ERP-systeem kan de efficiëntie van de activiteiten verbeteren door de automatisering van verschillende processen zoals orderverwerking, facturatie en voorraadbeheer. Dit leidt tot een betere coördinatie tussen verschillende afdelingen (zowel aan wal als aan boord) en vermindert het aantal fouten en dubbel werk.

  2. Betere traceerbaarheid: Een ERP-systeem biedt real-time informatie over verschillende aspecten van jouw organisatie, zoals inventarisatie en voorraad, wat zorgt voor een betere traceerbaarheid van de goederen. Dit is vooral belangrijk in de maritieme sector, waar goederen vaak over grote afstanden worden vervoerd en waar het van cruciaal belang is om de locatie en status van de goederen te kennen.

  3. Verbeterde klantenservice: Een ERP-systeem kan ook de klantenservice verbeteren door het bieden van een snellere en nauwkeurigere orderafhandeling en het verminderen van de tijd die nodig is om klantvragen te beantwoorden. Dit leidt tot een betere klanttevredenheid en kan ook helpen om nieuwe klanten aan te trekken.
  1. Kostenbesparingen: Een ERP-systeem kan ook helpen om kosten te besparen door het verminderen van de behoefte aan handmatige processen en het minimaliseren van menselijke fouten. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en een betere controle over de kosten.

  2. Betere naleving van wet- en regelgeving: De maritieme sector is onderhevig aan verschillende wet- en regelgeving, zoals douane- en veiligheidsvoorschriften. Een ERP-systeem kan helpen bij het voldoen aan deze regelgeving door het bieden van een gestructureerde en geautomatiseerde aanpak.
  1. Optimale prestaties bevorderen: Met oplossingen die gebruikmaken van AI, krijg je toegang tot inzichten die de besluitvorming verbeteren en nieuwe manieren onthullen om de operationele prestaties te verbeteren terwijl je maritieme bedrijf zich ontwikkelt.

  2. De operationele impact versnellen: Door processen en data met elkaar te verbinden, geef je werknemers meer inzicht en flexibiliteit zodat ze snel actie kunnen ondernemen en meer waarde kunnen leveren, bedrijfsbreed.

  3. Bedrijfsflexibiliteit waarborgen: Veel ERP-oplossingen zijn zo gebouwd dat ze met je behoeften meegroeien. Daardoor kun jij je proactief voorbereiden op – en direct inspelen op – elke operationele verstoring en marktverschuiving.

 

Conclusie

Al met al kan een ERP-implementatie in de maritieme sector dus enorm bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsprocessen, het verhogen van de efficiëntie, het verbeteren van de klantenservice, het versnellen van de operationele impact en het verlagen van de kosten. Dat alleen al zouden dus voldoende redenen moeten zijn om dit te onderzoeken. Vooral wetende dat al deze redenen samen maken dat je uitvoerend werk kunt vervangen door ‘slimme digitale processen’. Hiermee krijg je als maritieme organisatie meer grip op de krapte.

Rlxgaransys 2 0057 Michiel

Meer weten over ERP binnen de maritieme sector?

Michiel Leenaers

Business Development
06-14688177
m.leenaers@garansys.nl