Binnen de Scheepsbouw en Maritieme sector is de krapte voelbaar

Maritiem

Binnen de Scheepsbouw en Maritieme sector is de krapte voelbaar

Hoe digitalisering met ERP hierbij helpt

Mede door de krapte zien wij vanuit Garansys meer digitale uitdagingen ontstaan. Bedrijven hebben behoefte om uitvoerend werk te vervangen door ‘slimme digitale processen’. Ook zal door de complexer wordende technologie op schepen, de eisen en kwalificaties voor personeel verder toenemen. Dit verandert mede door digitalisering. De wal-activiteiten zoals scheepsregistratie kunnen makkelijker en sneller, waardoor er minder personeel op rederijkantoren nodig is. Deze ontwikkeling maakt dat ERP (Enterprise Resource Planning) steeds belangrijker wordt voor maritieme bedrijven. Vanuit Garansys werken wij met de suite van Microsoft Dynamics 365. Daarmee krijg je zicht op de performance van je organisatie. Maar waarom wordt ERP steeds belangrijker binnen de maritieme sector? Welke kernfuncties binnen de maritieme dienstverlening kunnen met een ERP worden geoptimaliseerd? Dit delen we met je in onderstaand artikel.

Verslimmen

De krapte op de arbeidsmarkt en de toename van eisen en kwalificaties maken dat er de komende jaren een verschuiving zal plaatsvinden als het gaat om de inzetbaarheid van personeel. Minder uitvoerend en meer monitoren en managen is de trend die wij terugzien in de sector. Dit betekent wel dat er processen georganiseerd moeten worden om de inzet van personeel te veranderen of te 'verslimmen'.

Simpele taken worden vervangen

We zien bij onze opdrachtgevers een duidelijke beweging waarin administratief personeel grotere toegevoegde waarde krijgt doordat simpele taken worden vervangen in digitale processen. Denk aan software dashboards waarmee processen inzichtelijk worden gemaakt en worden geautomatiseerd. Hierdoor kan bestaand personeel juist de service verlenen die klanten in de maritieme sector verwachten. Digitalisering verlicht de druk op (maritieme) organisaties om nieuw talent aan te trekken en zorgt ervoor dat personeel zich echt kan focussen op klanten.

Waarom ERP belangrijk is in de maritieme sector

Hoewel er geen complete softwareoplossing bestaat voor elk bedrijfsproces in elke sector, biedt ERP-technologie steeds meer functionaliteiten waarmee jij je processen kunt samenbrengen. Nadat je processen, systemen en data verbonden zijn, krijg je sneller informatie en het aanpassingsvermogen dat je nodig hebt om je processen te optimaliseren. Een ERP-implementatie in de maritieme sector biedt voordelen, zoals:

1.    Verbeterde efficiëntie: Een ERP-systeem kan de efficiëntie van de activiteiten verbeteren door digitalisering van verschillende processen zoals orderverwerking, reizen, vrachten en facturatie. Dit leidt tot een betere coördinatie tussen verschillende afdelingen (zowel aan wal als aan boord). Het vermindert het aantal fouten en dubbel werk en is dus kostenbesparend.

2.    Betere traceerbaarheid: Een ERP-systeem biedt real-time informatie over verschillende aspecten van jouw organisatie, zoals lading, maar ook bunkers en disposal, wat zorgt voor een betere traceerbaarheid van de goederen. Dit is vooral belangrijk in de maritieme sector, waar goederen vaak over grote afstanden worden vervoerd en waar het van cruciaal belang is om de locatie en status van de goederen te kennen.

3.    Verbeterde klantenservice: Een ERP-systeem kan ook de klantenservice verbeteren door het bieden van een snellere en nauwkeurigere orderafhandeling en het verminderen van de tijd die nodig is om klantvragen te beantwoorden. Daarnaast kan er door middel van dashboards ook direct inzicht gegeven worden aan de klanten wat de status is van hun verscheping. Dit leidt tot een betere klanttevredenheid en kan ook helpen om nieuwe klanten aan te trekken.

4.    Betere naleving van wet- en regelgeving: De maritieme sector is onderhevig aan verschillende wet- en regelgeving, zoals douane- en veiligheidsvoorschriften. Een ERP-systeem kan helpen bij het voldoen aan deze regelgeving door het bieden van een gestructureerde en geautomatiseerde aanpak.

5.    Optimale prestaties bevorderen: Met oplossingen die gebruikmaken van AI, krijg je toegang tot inzichten die de besluitvorming verbeteren en nieuwe manieren onthullen om de operationele prestaties te verbeteren terwijl je maritieme bedrijf zich ontwikkelt.

6.    De operationele impact versnellen: Door processen en data met elkaar te verbinden, geef je werknemers meer inzicht en flexibiliteit zodat ze snel actie kunnen ondernemen en meer waarde kunnen leveren, bedrijfsbreed.

7.    Meegroeien: Veel ERP-oplossingen zijn zo gebouwd dat ze met je behoeften meegroeien. Daardoor kun jij je proactief voorbereiden op – en direct inspelen op – elke operationele verstoring en marktverschuiving.

8. Data: Net als in andere sectoren is data een steeds belangrijker worden component. In de eerste plaats is dit om zicht te hebben om de huidige processen. In de tweede plaats kan met het gebruik van AI ook voorspellende modellen gecreëerd worden die helpen bij toekomstige besluitvorming.

9. In de cloud: Door het ERP-systeem onder te brengen in de cloud, heb je overal toegang tot de applicatie. Doordat Dynamics 365 onderdeel is van Microsoft, kan er ook gebruikt gemaakt worden van alle security middelen die Microsoft biedt.

Conclusie

Al met al kan een ERP-implementatie in de maritieme sector dus enorm bijdragen aan het verbeteren van de bedrijfsprocessen, het verhogen van de efficiëntie, het verbeteren van de klantenservice, het versnellen van de operationele impact en het verlagen van de kosten. Dat alleen al zouden dus voldoende redenen moeten zijn om dit te onderzoeken. Vooral wetende dat al deze redenen samen maken dat je uitvoerend werk kunt vervangen door ‘slimme digitale processen’. Hiermee krijg je als maritieme organisatie meer grip op de krapte.

Schermafbeelding 2022 01 26 Om 15.41.33

Ben je benieuwd naar de volgende stap?

Garansys helpt jouw organisatie met Microsoft Dynamics 365 – intelligente bedrijfsoplossingen die naadloos ERP-mogelijkheden integreren. Met Dynamics 365-apps in de cloud kun je silo’s in je bedrijf ontmantelen door je team een geïntegreerd overzicht van de activiteiten te bieden.

Wat is Microsoft Dynamics 365?

Microsoft Dynamics 365 is een uitgebreide ERP-oplossing die is ontwikkeld door de Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft. Het omvat diverse ERP-functionaliteiten en is tevens voorzien van een volledig geïntegreerd CRM-systeem, wat bedrijven in staat stelt om hun bedrijfsprocessen naadloos te integreren met één centrale oplossing, waardoor optimalisatie mogelijk wordt. Deze alles-in-één suite is ontworpen als een SaaS-oplossing op het Microsoft Azure-platform

 

Meer weten? Neem contact op met Michiel Leenaers.

Rlxgaransys 2 0057 Michiel

Meer weten over ERP binnen de maritieme sector?

Michiel Leenaers

Business Development
06-14688177
m.leenaers@garansys.nl