Algemeen
Code of low code
Code or Low/No-Code that’s the question!
Mensen die al vaker mijn blogs gelezen hebben, weten dat mijn achtergrond softwareontwikkeling is. Mijn hele, werkende, leven heb ik voor software producerende bedrijven gewerkt. Het zal dus niet vreemd zijn dat ontwikkelingen rondom Low-Code en No-Code development mijn bovenmatige aandacht hebben. Ik stuitte op een reeks artikelen van Gartner en in deze blog deel ik graag een aantal van mijn bevindingen en gedachten over Gartner in relatie tot low-code en no-code.
Wat is low-code volgens Gartner?
Gartner praat vaak over Low-Code applicationplatforms (LCAP) en ziet dit als platformen die het mogelijk maken om snel applicaties te ontwikkelen, waar het ontwikkelen en uiteindelijk (technisch) in gebruik nemen van de gemaakte software ondersteund wordt door het platform (lees: eenvoudig en snel is). Daarnaast dient het platform toe te staan dat je software maakt, zonder diepgaande technische programmeer kennis te hebben.
Heel eerlijk blijf ik rondom het onderwerp Low-Code een dubbel gevoel hebben. Vooral vanuit de techniek. Er blijft altijd een bepaalde twijfel bestaan: “Is het echt zo flexibel en snel?” en ‘’is het echt zo eenvoudig als de leveranciers beweren?’’ Maar ook omdat ik zie dat een andere discussie in softwareland: “Maatwerk of niet?” Waarbij de trend is: “Standaard is de norm ” haaks lijkt te staan op het omarmen van een Low-Code platform als onderdeel van je IT-strategie. Want feitelijk, is Low-Code een ultieme manier om maatwerk te maken.
Dat gezegd hebbende. Low-Code is natuurlijk geen nieuwkomer en er zijn verschillende redenen, om naar Low-Code te kijken. Wij horen vaak, time to market of verlaging van de onderhoudskosten. Maar los van de huidige positie van Low-Code, zie je in de analyses van Gartner dat zij voorspellen dat het gebruik het komende jaar met meer dan 20% zal groeien. Tevens doet Gartner de uitspraak dat voor het einde van 2021 het grootste deel van (grotere) organisaties een keuze gemaakt zal hebben voor één of meerdere low-code platformen.
Waar komt deze snelle groei vandaan?
Gartner geeft aan dat dit met een aantal trends te maken heeft. Die in mijn optiek elkaar ook nog versterken. Zo is er aan de ene kant de trend van citizen developers (niet IT-ers vanuit de business, die een bijdrage leveren aan te ontwikkelen software). Volgens Gartner is er door de digital transformatie, waar veel bedrijven in zitten, een grotere behoefte aan maatwerk. Citizen developers kunnen hier met Low-Code platformen een prima bijdrage aan leveren.
Daarnaast koppelen ze daar ook nog Covid-19 en Hyperautomation aan. Er ismeer behoefte aan mogelijkheden om zaken op afstand te automatiseren en “de business” wil zelf het roer in handen hebben over verbeteringen in hun businessapplicaties en workflows. Dit laatste sluit overigens heel mooi aan bij een van de pijlers van de digital feedback loop van Microsoft (Optimize Operations) waarover ik eerder geschreven heb.
Is Low-Code een blijver?
Tja, wie zal het zeggen. Ik denk dat we door de jaren heen verschillende stromingen gezien hebben, waarbij het ontwikkelen van software eenvoudiger is geworden en beschikbaar kwam voor een groter publiek, denk hierbij bijvoorbeeld aan MS Access. Haast steenvast, kwam er na zo’n ontwikkeling weer een periode waarin “afstand” genomen werd van die ontwikkeling en weer meer “hardcore” ontwikkeld werd. Aan de andere kant, de huidige stand van de techniek zorgt er wel voor dat Low-Code een stroming is die blijvend zal zijn. In de komende weken zullen we jullie meenemen in de ontwikkelingen van Microsoft op dit gebied.
Tot die tijd, zou ikhet heel leuk vinden om feedback van jullie te ontvangen over jullie visie/ ervaringen met de verschillende low-code platformen. Schroom dan ook niet mij een berichtje te sturen!
Meer weten? Neem contact op.
Marjon van Schaik
Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl