5 techtrends voor 2022

Algemeen

5 techtrends voor 2022

De volgende stap zetten in digitale transformatie

Welke trends komen eraan en wat kunnen we ermee? De ontwikkeling van die trends worden op de voet gevolgd. En niet alleen de trends worden gevolgd, maar ook de technologie die daaronder ligt. Welke trends zien we voor 2022 en de jaren erna? En welke invloed heeft de IT-schaarste nu precies op deze trends? We nemen je mee.

De volgende stap zetten in digitale transformatie. Maar wel met Martec’s Law in het achterhoofd; oftewel de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt is exponentieel snel, terwijl het menselijke adsorptievermogen een tragere ontwikkeling kent. Dit maakt dat je op een kritische manier moet kijken welke trend je wel adopteert, welke niet en naar de manier waarop je dit doet. Binnen de Caesar Groep is een specifiek team van techneuten (CTO-office) aangesteld die de markt continu in de gaten houden.

TREND 1:

Multi-Cloud

Cloud computing blijft een grote vlucht nemen waarbij een aantal grote cloud providers (Microsoft, AWS en Google) steeds meer functionaliteit aan hun platform toevoegen.

Hierbij is het zo dat specifieke functionaliteiten op het ene platform soms verder ontwikkelt zijn dan op een ander platform. Steeds meer organisaties kiezen er nu voor, om in plaats van alle cloudontwikkeling op 1 aanbieder te consolideren, specifieke cloud aanbieders voor specifiekere technologie te selecteren. Dit is met name interessant voor grote organisaties met meerdere teams aangezien multi-cloud ook betekent dat de technologiekennis binnen de organisatie versnipperd is over de platformen.

Een tweede argument voor multi-cloud is de schaarste op de arbeidsmarkt. Hierdoor is het soms nodig om digitale ambities te realiseren en verschillende technologieën te gebruiken omdat voldoende capaciteit in een technologie soms niet voorhanden is.

 

TREND 2:

Data wordt steeds belangrijker

De trend dat data steeds belangrijker wordt is al enige tijd gaande. We verzamelen meer data en gebruiken deze data om meer inzicht te krijgen in het gedrag van onze klanten, medewerkers en processen. Om deze data te kunnen verwerken ontstaan nieuwe data architecturen zoals Data Fabric. Data Fabric is een flexibele data architectuur (o.a. multi-cloud) waarmee organisaties sneller kunnen inspelen op veranderingen en waarbij data makkelijker en sneller toegankelijk is.

 

TREND 3:

Toegepaste AI/ML

Gelieerd aan en versterkend met bovenstaande Data-trend, volgt de combinatie van AI-modellen en machine learning. De tijd dat iedere organisatie eigen data-scientists zocht om eigen unieke modellen te maken ligt inmiddels achter ons. Bestaande bewezen modellen worden tegenwoordig meer gedeeld waardoor meer organisaties de kracht van AI kunnen gebruiken. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Door de bestaande AI-modellen meer data te voeden kunnen zijn zich beter ontwikkelen waardoor de kwaliteit omhooggaat.

 

TREND 4:

Maximale productiviteit met Low Code

De snelheid van digitaliseren in combinatie met de schaarste op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat veel organisaties opzoek zijn naar tooling om sneller software te ontwikkelen.
Lowcode platformen zoals het Powerplatform, Outsystems en Mendix bieden organisaties een manier om business applicaties versnelt te ontwikkelen vanuit een modelmatige (dus geen programma code) filosofie. Door gebruik te maken van low-code is het eenvoudig line of business applicaties en bij behorende portals om te zetten in een moderne cloud applicatie zonder de hoge kosten van maatwerk software development. We zien dat veel organisaties een hybride mix vormen van high-code (voor de echt onderscheidende functionaliteit) en low/no-code (voor de basis en uitbreidingen op de basis).

 

TREND 5:

Security

Dit is een belangrijke trend in algemene zin. Afgelopen jaar heeft laten zien dat veel organisaties kwetsbaar zijn voor Cyber aanvallen en ransomware in het bijzonder. Algemeen kenmerk is dat ransomware vaak succesvol is bij organisaties met eigen data-centra of serverruimte. Cloudapplicaties blijven daarentegen vaak wel beschikbaar tijdens een ransomware aanval. Een trend die we bij veel Nederlandse bedrijven zien is dan ook om de huidige omgeving te migreren naar de cloud. Soms eerst via een lift-and-shift om vervolgens door te groeien naar een cloud native omgeving. Tijdens deze doorontwikkeling zijn periodieke pen-testen en security by design (of DevSecOps aanpakken) steeds vaker een standaard onderdeel van de aanpak.

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl