Zelf een mobiele app ontwikkelen?

Algemeen

Zelf een mobiele app ontwikkelen?

Met PowerApps wordt dit wel heel eenvoudig!

Heb je altijd al een mobiele app willen ontwikkelen maar wist je niet goed waar je moest beginnen? Ontstonden er allerlei vragen als “Is dat niet heel ingewikkeld, moet ik dan helemaal een ontwikkeltaal gaan leren?” en “Hoe krijg ik die app dan op mijn telefoon of tablet? Moet ik deze dan helemaal laten goedkeuren door de app-store?”. Met de komst van PowerApps is dat verleden tijd: met behulp van het Power Platform van Microsoft wordt het voor iedereen mogelijk om een app te ontwikkelen en deze met een paar klikken ook te gebruiken op de eigen telefoon of tablet en te delen met vrienden en/of collega’s. Hieronder vertellen we welke stappen je daarbij doorloopt.

Welke gegevens wil ik gebruiken?

De basis van elke app is een set aan gegevens. Om te starten is het dus belangrijk om na te denken over welke gegevens de app gaat weergeven. Je kunt daarbij allerlei gegevensbronnen gebruiken (denk bijvoorbeeld aan Excel of SQL Server, maar ook Sharepoint of Dynamics is een optie). Zorg dat je toegang tot de juiste data hebt. Zodra je je keuze hebt gemaakt kun je beginnen.

 

Wat wordt het doel van mijn app?

Nadat je je gegevensbron hebt gekozen, kun je je app gaan opmaken. Je kunt daarbij gebruik maken van een template, of je kunt ervoor kiezen om de app helemaal zelf te ontwerpen. Afhankelijk van het doel kies je wat voor jou het beste is. Welke vorm je ook kiest, je kunt altijd gebruik maken van talloze componenten die door Microsoft en door alle andere PowerApps ontwikkelaars beschikbaar zijn gesteld. Heb je bijvoorbeeld een menu nodig, een overzicht van items, of ben je wellicht op zoek naar een mogelijkheid waarmee gebruikers met elkaar kunnen chatten of gebruik maken hun camera of van Google Maps? Zoek de juiste componenten bij elkaar en creëer een set aan schermen die passen bij jouw doel. 

 

Wie gaat mijn app gebruiken?

Afhankelijk van de doelgroep die de app heeft, kun je de componenten die je hebt gekozen en/of gemaakt personaliseren door bijvoorbeeld het lettertype aan te passen, de kleurstelling te veranderen, of te werken met achtergrond-thema wat je op elk scherm laat terugkomen. Die manier maak je een mooie consistente app die aansluit je doelgroep. Ook hiervoor zijn verschillende templates beschikbaar, maar via de eigenschappen van elk onderdeel op het scherm kun je je app een eigen look-feel geven.

 

Hoe stel ik mijn gemaakte app beschikbaar?

Zodra je tevreden bent over je app is het enige wat je hoeft te doen het publiceren van de app. De app komt dan direct beschikbaar via de PowerApps app op je telefoon of tablet. Je kunt zelf bepalen wie er allemaal toegang krijgt tot je app. Zolang de gebruikers de beschikking hebben over een Office 365 account met een PowerPlatform licentie, kunnen zij direct aan de slag.

 

Haken en ogen

Met deze stappen kom je een heel eind en kun je snel een proces verbeteren of digitaliseren met een app. Zijn er dan helemaal geen haken en ogen? Zeker wel. Vooral als je apps binnen een organisatie ontwikkelt, met meerdere apps en een bestaand IT-landschap. Dan is het goed jezelf af te vragen:

  • Hoe houden we apps onderling consistent? (En voorkomen we wildgroei)
  • Hoe houden we de apps veilig?
  • Hoe krijgen we toegang tot de juiste data?
  • Hoe integreren de apps in ons IT-landschap?
  • Hoe beheersen we versies en uitrolproblematiek?
  • Hoe bewaken we de kwaliteit?
  • Hoe houden we grip op de kosten?

Hiervoor is het handig om samen te werken met IT en/of een IT-partner. Als Garansys geloven we daarbij in het principe: voordoen, samendoen en zelf doen. Want Powerapps helpen niet-IT’ers om snel verbeteringen door te voeren en zo hun zelfredzaamheid op gebied van IT te vergroten.

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl