Waardevolle IT trends in een krappe arbeidsmarkt

Algemeen

Waardevolle IT trends in een krappe arbeidsmarkt

Blijven groeien op het gebied van digitalisering en efficiënt werken

Bij ieder nieuw jaar hoort een samenvatting van de meest waardevolle trends, zo nu ook in 2022. Waar kan je als organisatie rekening mee houden, om toch te blijven groeien op het gebied van digitalisering en efficiënt werken? Zeker door de huidige krapte op de arbeidsmarkt, leek het ons erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Daarbij signaleren we een wereldwijde stijging in IT-uitgaven. Waardevol om relevante trends hierover met je te delen.

Krapte neemt toe, net als eisen van werkgevers

De digitalisering zet alle sectoren onder druk. De vraag naar ICT-specialisten blijft toenemen. Naar verwachting blijft deze krapte in 2022 alleen maar stijgen, stelt een arbeidsmarktadviseuse van het UWV in een artikel van AG Connect1. Voor iedere werkzoekende in de ICT zijn er 4 vacatures beschikbaar. Bedrijfsprocessen worden door deze krapte verhinderd. Zo geeft 35% van de werkgevers binnen de ICT-dienstverlening in de conjunctuurmonitor van het CBS aan dat ze belemmeringen ondervinden in hun werk door personeelstekorten.

Toch valt het op dat werkgevers best wat eisen hebben aan potentiële  IT-werknemers. Volgens onderzoek2 onder 100 IT-managers, staat 55,6% niet open voor medewerkers die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Daardoor zijn immigranten al snel geen optie meer. Daarnaast ligt de focus van de werkgevers vooral op het aannemen van ervaren werknemers. De interesse in junioren neemt juist af, een  trend die in 2022 verder doorzet. De vraag is alleen of dit wel mogelijk is. Het onderzoek voorspelt  dat de economische groei doorzet én bedrijven daarmee flink investeren in verdere digitalisering en automatisering. Hierdoor blijft de vraag naar IT-professionals hoog.

 

Strategisch voor de komende drie tot vijf jaar

Gartner3 heeft de top 12 strategische technologietrends uiteengezet, waarmee je de digitale mogelijkheden voor de komende jaren versneld en groei stimuleert.

 • Data Fabric. Dit zorgt voor een flexibele integratie van gegevens op verschillende platformen, zodat gegevens ongeacht de  omstandigheden overal beschikbaar zijn. Belangrijk, aangezien werken op afstand steeds vaker gebeurt.
 • Netwerk voor online beveiliging. Een flexibele, configureerbare architectuur waarbij de allerbeste beveiligingsdiensten samenwerken om de algehele beveiliging te verbeteren.
 • Privacy verbeterde berekeningen. Dit beveiligt de verwerking van persoonlijke gegevens in een niet-vertrouwde omgevingen.
 • Beide trends zijn relevant om jouw bedrijf te beschermen tegen de opkomende cybercriminaliteit.
 • Wanneer we dan inzoomen op trends om efficiënter te werken, zijn de volgende ontwikkelingen interessant.
 • Cloud-native platforms. Hiermee kan je makkelijk reageren op snelle digitale veranderingen.
 • Samengestelde toepassingen. Deze zorgen voor het versnellen van software- oplossingen. Handig in tijdgebonden projecten.
 • Beslissing intelligentie. Dit focust op het verbeteren, ondersteunen en automatiseren van besluitvormingen.
 • Hyper automatiseren. Deze trend heeft dezelfde focus als nummer 6, maar dan voor bedrijfs- en IT-processen.
 • AI-engineering. Hierbij worden de updates van gegevens geautomatiseerd. Gecombineerd met sterke AI-besturing zal deze trend AI operationaliseren, om zo de blijvende bedrijfswaarde ervan te waarborgen.

De laatste trends hebben het doel om organisatie breed te verbeteren.

 • Gedistribueerde ondernemingen. In deze trend draait het om het digitaliseren van contactpunten voor consumenten en partners, om zo de werknemerservaringen te verbeteren en productervaringen uit te Om vervolgens meer vertrouwen, tevredenheid en loyaliteit te creëren, benoemd Gartner de volgende trend:
  • Totale ervaring. Hierin gaat het om een bedrijfsstrategie om werknemers-, gebruikers- en multi-ervaringen over meerdere contactpunten te integreren, om zo groei te versnellen.
  • Autonome systemen. Deze zijn in staat nieuwe vereisten en prestaties te ondersteunen en te optimaliseren zonder menselijke
  • Generatieve AI. De implementatie van deze trend heeft namelijk door het leren van data de potentie om nieuwe vormen van creatieve inhoud te creëren.

 

Digitale transformatie, meer uitgaven

Veel bedrijven maakten door de coronacrisis een digitale sprint. Zoals eerder benoemd, stijgt de wereldwijde uitgaven aan IT om daadwerkelijke digitale transformatie te realiseren. In 2022 is dit naar verwachting met 5,2%. Doordat de huidige arbeidsmarktkrapte de groei onderdrukt, zijn volgens Gartner4 CEO’s meer bereid om te investeren in technologie, zeker als dat zakelijke resultaten bevordert. De grootste groei in uitgaven wordt verwacht in enterprise software en IT-diensten.

Het zijn nogal wat trends. Eigenlijk te veel om allemaal tegelijk iets mee te doen. Garansys verwijst dan ook vaak naar Martec’s Law: technologie verandert in een exponentieel tempo, terwijl de organisatie meer lineair mee verandert. Dat betekent: keuzes maken die bij jouw organisatie, jouw markt en digitaliseringsniveau passen.

Wil jij inspelen op bovengenoemde trends, maar weet je niet goed hoe? We denken graag mee en inspireren je met mogelijke toepassingen voor jouw bedrijf, klanten en medewerkers.

 

______________
1 https://www.agconnect.nl/artikel/krapte-op-it-arbeidsmarkt-neemt-2022-verder-toe

2 https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-2021/

3 https://www.gartner.com/en/information-technology/insights/top-technology-trends

4 https://www.agconnect.nl/artikel/gartner-wereldwijde-it-uitgaven-stijgen-2021-met-bijna-9

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl