Dubbele IT-capaciteit zonder ontwikkelaars

Algemeen

Dubbele IT-capaciteit zonder ontwikkelaars

Zelfredzaamheid binnen een Powerapps omgeving

Met de introductie van Microsoft Powerapps kun je moderne applicaties ontwikkelen in een web-based userinterface met minimale code. Soms is het nodig een paar formules te plaatsen, maar het meeste kan gedaan worden zonder kennis van programmeren. Handig als je meer vragen hebt van de business dan je aankan of bijvoorbeeld snel over een handige app wil beschikken.  Maar…wie kunnen nu eigenlijk goed overweg met Powerapps? Professionele developers? Ja. Ook mensen met minder IT-kennis? Ja! Microsoft geeft zelf aan dat dit gedaan kan worden door de zogenaamde “Citizen Developer”.

Een Citizen Developer is een eindgebruiker, die zelf in staat is nieuwe businessapplicaties te ontwikkelen voor hemzelf en andere gebruikers. In het verleden gebeurde dit vaak met Excel en Access. Maar met de komst van lowcode platformen en shared services is hier steeds meer mogelijk, ook voor mensen die zichzelf geen IT-er noemen.

Citizen developers

Citizen Developers hebben wel enige technische kennis, maar geen programmeerervaring nodig. Wel hebben zij kennis van hun proces en hun vak en zien ze potentiele verbeteringen. Microsoft heeft de Powerapps Userinterface zoveel mogelijk laten lijken op Excel, zodat eindgebruikers die bijvoorbeeld ervaring hebben met Excel snel aan de slag kunnen. Wel is het belangrijk deze Citizen Developers vanuit een IT perspectief voldoende te ondersteunen om bekende IT-valkuilen te omzeilen.

 

Werken in een team

Ons advies is om te starten met een team. Dat team bestaat bestaan uit een beheerder en/of architect, een powerapps expert en een groep van “Citizen Developers” met enige ervaring. Ervaren Excel gebruikers zullen zich vaak thuis voelen in deze rol.

De beheerder is een IT-expert met ervaring op het gebied van inrichten van omgevingen, security, deployments, versiebeheer en gebruikers- en rollenbeheer. 

De architect kan een aantal rollen van de beheerder overnemen. Daarnaast is hij/zij verantwoordelijk voor de totale architectuur. Dit kan een bestaande architect zijn. Deze persoon is met name van toegevoegde waarde bij het ontsluiten van data van verschillende omgevingen (Azure en Devops). Ook speelt deze en belangrijke rol indien er gebruik gemaakt gaat worden van bestaande/nieuw componenten en hoe een ander te integreren.  De expert kan het beste ingevuld worden door op zoek te gaan naar een powerapp consultant of een Microsoft Partner met ervaring op dit gebied. Deze expert kan de initiële training geven aan het team en daarna werkplekondersteuning geven met alle problemen waar de “citizen developer” tegen aan loopt in de praktijk.

Kortom; Organisaties kunnen zich tot een bepaalde hoogte zelfredzaam maken door een powerapps team te creëren met gebruikers met affiniteit hiervoor, de citizen developers. Echter is er hulp nodig van IT. De zaken omtrent architectuur, deployment, security, governance zullen ingevuld moeten worden om een gecontroleerde omgeving te creëren. Ook is het verstandig om (externe) ervaring in te huren om een snelle start te kunnen maken en de citizen developers te ondersteunen met een goede start.

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl