Connectiviteit in de maritieme wereld

Maritiem

Connectiviteit in de maritieme wereld

Digitalisering is aan een opmars bezig in de van oudsher sterke maritieme sector in Nederland. De behoefte aan efficiëntie, duurzaamheid en het voldoen aan wettelijke eisen heeft de sector aangezet tot het omarmen van technologische oplossingen. Met veel kennis van de maritieme sector, heeft Garansys een antwoord gevonden op de groeiende en complexe vraag naar dataconnectiviteit in deze branche. Hierover gingen we in gesprek met Business Development Director, Michiel Leenaers.

Als Business Development Director werkt Michiel expliciet samen met klanten in het maritieme segment. Zo ook met Vertom Group uit Rhoon. Samen met Vertom heeft Garansys een API(Application Programming Interface) -software oplossing ontwikkeld. De API is ontworpen om op een efficiënte manier de loodsgeldtarieven te calculeren voor haar diensten. De Loodsgeldtarievencalculator hebben we geïntegreerd in de backoffice applicatie van Vertom. Zo is de Loodsgeldtarief API geboren.

Het Nederlands Loodswezen

Nederlands Loodswezen is een organisatie die bijdraagt aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepvaartverkeer. De voornaamste taak is het jaarlijks loodsen van de meer dan 90.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens; 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Kapiteins van zeeschepen vanaf 75m zijn bij binnenkomst en vertrek uit een zeehaven (of verhalend binnen een zeehaven) verplicht om van de diensten van een loods gebruik te maken (uitzonderingen daargelaten).

Loodswezen Rotterdam-Rijnmond loodst jaarlijks met zo’n  230 onafhankelijke professionele loodsen rond de 56.000 schepen veilig en vlot de Rotterdamse havens in en uit. In dit drukbevaren gebied, vol terminals, raffinaderijen en chemische fabrieken, dragen ze derhalve in belangrijke mate bij aan de veiligheid.

Om de kosten voor de loodsdienst te berekenen, maakt het Nederlands Loodswezen gebruik van een online calculator op hun website. Deze calculator houdt rekening met diverse factoren, zoals de diepgang van een schip, de afstand die wordt afgelegd en de complexiteit van de navigatie. Omdat tarieven handmatig moeten worden overgenomen in de systemen is dit een tijdrovend en foutgevoelig proces. Dit is verre van ideaal en daarvoor is een geautomatiseerde oplossing bedacht om deze gegevens naadloos en efficiënt over te brengen van het Nederlands Loodswezen naar de klantensystemen.

De Loodsgeldtarief API

Met de API kunnen klanten eenvoudig de tarieven voor loodsdiensten ophalen en integreren in hun eigen systemen, zonder de noodzaak om gegevens handmatig over te typen. Het resultaat is een efficiënte werkwijze, hetgeen aanzienlijke tijdsbesparing oplevert en de kans op fouten drastisch vermindert. Bovendien kan deze gegevensverbinding een transparante en realtime weergave van tarieven bieden, wat klanten helpt bij het plannen en budgetteren van hun scheepvaartkosten.

Dataconnectiviteit in de maritieme sector

Bij dataconnectiviteit gaat het niet alleen om het delen van gegevens, maar ook om ervoor te zorgen dat deze gegevens naadloos kunnen worden geïntegreerd in verschillende systemen en platforms. Dit creëert een holistische weergave van informatie, waardoor alle betrokkenen een duidelijk beeld krijgen van de situatie en op basis daarvan weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Voorbeelden van dataconnectiviteit in de maritieme sector zijn onder andere voorspellende analyses uitvoeren, bijvoorbeeld om aankomsttijden beter te voorspellen en de volledige logistieke keten te optimaliseren, of bijvoorbeeld het integreren van weer- en getijdengegevens in navigatiesystemen. Dit alles draagt bij aan een veiligere en efficiëntere maritieme operatie.

Toekomstige ontwikkelingen

De maritieme sector staat voor opwindende uitdagingen om te voldoen aan de eisen van de moderne scheepvaartwereld. De Loodsgeldtarief API is een mooi voorbeeld van hoe ketenintegratie en data-uitwisseling een bijdrage kunnen leveren aan efficiëntie en succes. Het biedt een oplossing die niet alleen de huidige behoeften van de sector aanpakt, maar legt ook een solide basis om dataconnectiviteit te integreren en de voordelen ervan te benutten in de maritieme sector.

Neem gerust contact met mij op als u meer wilt weten over de Loodsgeldtarief API of andere vragen over de digitale transformatie binnen de maritieme sector. Kijk ook op onze website naar andere voorbeelden van digitalisering binnen de maritieme sector.

Rlxgaransys 2 0057 Michiel

Meer weten? Neem contact op!

Michiel Leenaers

Business Development Director
06-14688177
m.leenaers@garansys.nl