Azure APIM

Technologie

Azure APIM

Extra opties voor API beheer en security

API's zijn tegenwoordig van groot belang, omdat ze systemen, applicaties en platforms kunnen koppelen en een enorme bijdrage kunnen leveren aan de digitale transformatie van bedrijven. Het beheren, beschermen en publiceren van API's is echter geen eenvoudige taak. En dat is waar Azure API Management (APIM) om de hoek komt kijken.

Met APIM kun je de toegang tot jouw API's eenvoudig beheren en beveiligen. Qua beheer is het onder andere eenvoudig om nieuwe versies uit te rollen en documentatie bij te houden omdat je alles op één centrale plek regelt. Qua beveiliging is er een scala aan mogelijkheden van IP-restricties tot bijvoorbeeld ‘rate limiting’ waarmee je overmatig gebruik dan wel overbelasting voorkomt.

Naast beveiligen kun je met APIM ook API's monitoren en analyseren om te zien hoe ze worden gebruikt. Zo kun je de prestaties in de gaten houden en snel eventuele problemen oplossen.

 

Handige policies

Naast zogenaamde policies als rate limiting biedt APIM nog tal van andere policies. Deze policies kunnen het bijvoorbeeld eenvoudig maken om Legacy API’s op een moderne manier aan te bieden. Middels zogenaamde ‘Transformation Policies’ kun je de request of een respons van een bericht aanpassen; denk bijvoorbeeld aan de transformatie van XML naar JSON of juist andersom.

 

Het prijskaartje

Nadelen aan APIM zijn er ook. Voor het inrichten van APIM moet je kiezen uit diverse service plans, elk met hun eigen features en prijskaartje. De duurdere varianten hebben meer opties waar je gebruik van kun maken. Eén van deze opties is Virtual Network, deze optie is aan te raden vanwege de mogelijkheid je API’s intern te houden en publiekelijk aan te bieden via APIM.

Kortom, Azure API Management is een handige oplossing als je op zoek bent naar een manier om API's op een eenvoudige, veilige en efficiënte manier te beheren en te publiceren. Dit kan echter wel met een navenant prijskaartje gepaard gaan.

 

Roblipsiusxgaransys 0013 Patrick

Meer weten? Neem contact op.

Patrick Severijns

Business Unit Manager
06-51150885
p.severijns@garansys.nl