Wat is bijzonder aan het microsoft platform?

Verzekeringen

Wat is bijzonder aan het microsoft platform?

Één Low-Code platform? Ik zie er wel tien...

De afgelopen periode heb ik behoorlijk wat onderzoek gedaan naar verschillende Low-Code platformen. Tijdens dat onderzoek viel mij op dat het een behoorlijk “out-going” wereld is. De ene partij heeft de ambitie volledige backoffice-systemen te vervangen, de andere partij zegt dat binnen enkele jaren iedereen, zonder specifieke IT-kennis, een applicatie kan bouwen. En een derde vindt alle ontwikkelingen binnen het eigen product ronduit “Amazing!”. Ook in de verzekeringswereld hebben Low-Code platformen al een flinke footprint, bijvoorbeeld om oudere verzekeringstechnische applicaties te vervangen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik gedurende mijn onderzoek geen slecht Low-Code platform heb gezien. Wel zie ik dat de verschillende Low-Code aanbieders andere uitgangspunten hebben en dat je bij het selecteren van een Low-Code platform er goed aan doet je daarin te verdiepen. Mooi zijstapje is wellicht de opkomst van ERP-systemen. In die tijd werkte ik bij een ERP-leverancier en voor mij was het volledig duidelijk… slechte ERP-systemen waren er niet! Alleen de verschillende ERP-systemen hadden andere achtergronden, waardoor ze meer of minder geschikt waren. Waar de één perfect past in een handelsonderneming, past de andere veel beter in een productieomgeving. Uiteindelijk kon je ze allemaal passend krijgen, maar bij de één ging dat wat “natuurlijker” dan bij de ander.

Zo kijk ik ondertussen ook naar de Low-Code/No-Code wereld. Zoals Gartner heeft aangegeven zullen veel van ons in het jaar 2021/2022 een keuze maken voor één of meerdere Low-Code/NoCode platformen. En ook in de verzekeringsbranche zien we het snel ontwikkelen van applicaties voor schadeverzekeringen en claims management met het Low-Code platformen toenemen.

 

Maar waar zou je dan naar moeten kijken bij het maken van je keuze?

Het belangrijkste is en blijft: kijk naar het doel! Of anders gezegd: kijk waarvoor je het gaat gebruiken. Zoals A. Maslow al zo mooi zei: “Als je een hamer hebt, neig je ernaar elk probleem te zien als een spijker”. Wanneer je je ERP-systeem wil vervangen door een maatwerk oplossing zou ik zeker naar een partij kijken die zegt dat te kunnen middels een Low-Code platform. Maar is dat ook de beste keuze als je als een bestaande ERP-omgeving hebt en die absoluut niet ter discussie staat?

Tijdens de selectie van een Low-Code/No-Code oplossing zou ik kijken naar:

- Het toepassingsgebied

- De gebruikersgroep

- De “fase” waarin het platform zich bevindt

 

Hoe vult Microsoft deze elementen in?

Microsoft heeft in het positioneren van het powerplatform een aantal duidelijke keuzes gemaakt. Het is een platform waarmee je bedrijfsprocessen kunt automatiseren met gebruiksklare connectors en ingebouwde oplossingen voor veelvoorkomende use-cases. Kortom het powerplatform richt zich primair op het verbeteren van (interne) processen en is daarmee minder gericht op customer-facing apps. Daarnaast is er niet direct de ambitie om een volledige omgeving te herbouwen (vervangen van een ERP). Maar wordt er vanuit gegaan dat er al een bepaald ECO-systeem met applicaties is, waar je mee moet samenwerken. Natuurlijk is het prettig als dat ECO-systeem gebaseerd is op Microsoft Dynamics, maar er zijn meer dan genoeg connectors aanwezig om eenvoudig aan ander systeem zoals Salesforce, SAP en Oracle te koppelen.

Wanneer je kijkt naar de gebruikersgroep, dan borduren ze sterk door op het brede gebruik van Excel. Het PowerPlatform is een platform waarin iedereen met kennis van Excel business-applicaties kan maken. Gezien het feit dat dit voor veel gebruikers ook nog gratis is wordt er goed ingespeeld op de ‘citizen-developer’ trend. Grote kans dat iedereen van ons vandaag al zijn of haar eerste app zou kunnen maken om dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om - waar noodzakelijk - dieper in te grijpen en met een professionele app-ontwikkelaar aan de slag te gaan.

Dan tot slot de ‘fase’ waarin het PowerPlatform zich bevindt als product. Het PowerPlatform wordt door Gartner in het leader segment van het Magic Quadrant voor LowCode platformen geplaatst. Naast een aantal van de andere gevestigde namen. Maar ja, is dat echt relevant? Ja het zegt iets, waar je nu bent. Maar wat mij vooral opvalt is de snelle (door)ontwikkeling van het product, de veranderingen en de nieuwe mogelijkheden. Die zijn zeer groot te noemen. De volgende keer zullen we jullie meenemen in een van die nieuwste ontwikkelingen.

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl