PowerPlatform – The journey

Maritiem

PowerPlatform – The journey

Next stop: PowerAutomate

In de afgelopen weken heb ik jullie meegenomen in mijn reis omtrent de verschillende facetten van het Powerplatform. Een reis langs verschillende producten en verschillende toepassingen daarvan. De volgende en een-na-laatste stop is PowerAutomate.

Waar het bij PowerApps en PowerBI in de naam direct duidelijk was wat zij doen, was dit voor mij bij PowerAutomate het minst duidelijk.

Wanneer je vervolgens gaat Googlen komt er naar voren dat het een werkstroomengine ofwel een workflow engine is. Daar had ik natuurlijk wel een beeld bij, maar de volgende zin trok vervolgens echt mijn aandacht: “Zorg voor wat belangrijk is. Automatiseer de rest.”

Ik heb wel eens een collega horen zeggen. Als je eenmalig iets doet, prima. Wanneer je 2x hetzelfde doet, heet het een proces en moet je het automatiseren. Wat mij betreft past deze in hetzelfde straatje. Het klinkt natuurlijk top, wanneer je de meer routinematige activiteiten - die wel allemaal wel eens doen - zou kunnen elimineren.

Kortom mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ben aan de slag gegaan met een aantal introductielessen voor PowerAutomate. Binnen enkele minuten kon ik een “systeem” maken wat op basis van een zelf gedefinieerde gebeurtenis (bijv. een binnenkomende e-mail met een presentatie erin) en acties uitvoeren (bijv. de presentatie uit de mail, automatisch opslaan op One-drive).

 

PowerAutomate wat is het en waar zou ik het voor gebruiken?

Zoals eerder aangegeven is het een workflow engine. Wellicht dat mensen ervaring hebben met de site www.ifttt.com (if this then that). In mijn optiek, is het daar heel goed mee te vergelijken. Op basis van de gebeurtenis (vaak iets met data) laat je een andere actie uitvoeren. Dit doe je middels een connector. Dit is een stuk software dat door Microsoft beschikbaar gesteld is (of wat je zelf zou kunnen maken) en wat je als gebruiker van PowerAutomate kunt gebruiken zonder zware programmeer-kennis. Om bovenstaande iets concreter te maken: stel binnen je organisatie wordt een KPI gehanteerd voor het aantal orders per dag. Dan zou je met PowerAutomate zelfstandig een proces kunnen opzetten, waarbij er automatisch een e-mail verstuurd wordt naar het commerciële team, wanneer de target van de dag behaald is. Maar er zijn natuurlijk talloze toepassingen mogelijk.

Voor mij geldt vooral dat je in je achterhoofd moet zouden… if this, than that. Als je acties hebt die deze logica doorlopen, zijn ze de ideale kandidaat om met PowerAutomate te automatiseren. En vooral niet vergeten: “Zorg voor wat belangrijk is, automatiseer de rest.”

Roblipsiusxgaransys 0009 Marjon

Meer weten? Neem contact op.

Marjon van Schaik

Business Development
06-10922020
m.schaik@garansys.nl